Svensk kalv

Svenskt kalvkött är mildheten själv. De mjuka och finstämda smakerna rimmar utmärkt med smaksättare som grädde, milda örter, vitt vin och tomat. Kalven är ett nötdjur som är yngre än tolv månader, och köttet skiljer från nötet genom färgen. Hur ljust köttet är beror dels på åldern, dels på hur mycket järn kalvens foder innehållit. Tumregeln är att mer järn ger ett mörkare kött. Klassiska rätter med detta kött är osso buco, saltimbocca och wienerschnitzel – men kalv är också det självklara valet i svenska rätter som dillkött och Wallenbergare.

VISSTE DU ATT?

  • Filé Oscar är en klassisk rätt på skivad kalvfilé som serveras med hummerklokött, vit sparris, choronsås och tryffelskivor. Den serverades för första gången 1897 på Oscar II:s 25-årsjubileum på Grand Hotel i Stockholm.
  • Den fina smaken och de goda dofterna som uppstår när du steker eller bryner en köttbit kallas för maillardreaktionen.

MÄRKNING AV KALVKÖTT

  • Kött från djur upp till åtta månader ska betecknas ”ljust kalvkött”.
  • Kött från djur som är mellan åtta och tolv månader gamla ska betecknas ”kalvkött”.
  • Kött från djur äldre än tolv månader får inte kallas för kalvkött. Detta märks vanligen med ungnöt.

Sortiment

PRODUKTNAMN VARUMÄRKE
Kalvben sågade Scan
Kalvfärs Scan
Kalventrecôte m kappa Scan
Kalvbräss Scan