Snabb, superkrämig köttfärsgratäng toppad med fetaost och oliver

Snabb, superkrämig köttfärsgratäng toppad med fetaost och oliver
För 10 personer

En uppskattad familjerätt som fått vibbar av medelhavet. Perfekt om det finns köttfärssås kvar i kyl eller frys.

Ingredienser

  • 1,2 kg nötfärs
  • 2 gula lökar - finhackade
  • 4 vitlöksklyftor - rivna
  • 2 msk torkad oregano
  • 1 kg krossade tomater
  • 1 dl kalvfond
  • 1 dl balsamvinäger
  • Smör
  • Salt och peppar
  • 2,4 kg (3 förp.) Scans potatisgratäng
  • 200 g riven mozzarella
  • 300 g fetaost
  • 200 g blandade oliver utan kärna
  • TILL SERVERING
  • Örter
  • Grönsallad

Gör så här

Sätt ugnen på 220 grader.
Fräs på färs och lök, tillsätt oregano och vitlök. Häll ner de krossade tomaterna samt kalvfond i färsen. Låt puttra ihop några minuter och smaka sedan upp med balsamvinäger samt salt och peppar.
Häll köttfärssåsen i botten av en ugnsfastform och lägg sedan potatisgratängen ovanpå.
Toppa med mozzarella, smulad fetaost samt grovt hackade oliver.
Gratinera i ugnen i ca 30 minuter.

Tips och trix:
Koka extra mycket köttfärssås och spara i kyl eller frys så fixas denna goda rätt otroligt snabbt. Populär bland både stora och små och fungerar utmärkt i matlådor!