Entrecote med vitlök och grönpeppar med Scans potatisgratäng
En riktigt festlig klassiker som förenklats men fortfarande levererar samma underbara smaker!
Ingredienser
- 10 skivor entrecote
- Grovmald grönpeppar
- Smör
- 5 vitlöksklyftor
- Salt
- SKYSÅS
- 5 dl sky (tillsätt vatten i stekpannan) - eller kalvbuljong
- 5 dl rött vin
- 0,5 dl balsamvinäger
- 1 msk honung
- 50 g smör
- Salt och peppar
- Ev. redning
- POTATISGRATÄNG
- 2,4 kg (3 förp.) Scan potatisgratäng
- 5 dl riven lagrad prästost
- TILL SERVERING
- Grönsaker i säsong
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.Lägg potatisgratäng i portionsformar och toppa med prästost. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter.
Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Salta och peppra köttet runt om och stek på medelvärme.
Lägg några lätt krossade vitlöksklyftor i stekfettet och ös köttet. Stek till önskad stekgrad och låt sedan vila.
Vispa ur pannans botten med vatten och tillsätt vin, låt putta några minuter innan balsamvinäger, honung och smör tillsätts.
Smaka av med salt och peppar och red ev. av om tjockare konsistens önskas.
Servera med grönsaker.
Tips och trix:
Om rätten ska göras till många kan det var en god idé att helsteka entrecote och sedan skiva upp, gratängen kan så klart göras i en stor form/bleck. Fortfarande lika gott!