Grillad pluma med vitlök och örter serveras med pepparsås och potatiskaka
En rätt som känns lyxig och välkomponerad, pluman är en utsökt styckdetalj som gärna får vara lite rosa - den krämiga pepparsåsen lyfter den till nya höjder.
Ingredienser
- 1,5 kg pluma
- 1 dl äpplemust
- 0,5 dl olivolja
- 3 vitlöksklyftor - riven
- 1 tsk salt
- Nymalen peppar
- POTATISKAKA
- 2,5 kg potatis
- 75 g smör
- 2 vitlöksklyftor
- Salt
- PEPPARSÅS
- 3 stora schalottenlökar - finhackade
- 3 msk blandad peppar (svart, grön rosé) - mortlade
- 25 g smör
- 5 dl matlagningsgrädde
- 5 dl cremefraiche
- 1 msk ljus soja
- 0,5 dl kalvfond
- Salt
- Ev. en skvätt whisky
- TILL SERVERING
- Någon krispig grönsak i säsong - t.ex. broccoli
Gör så här
Marinera pluman med äpplemust, olja och vitlök samt salt och peppar.Sätt ugnen på 220 grader. Skala och skär potatisen tunt med mandolin. Smält smöret och blanda ner vitlöken. Smält smör i en stor stekpanna eller stekbleck. Lägg ut potatisskivor så botten täcks - gärna i ett snyggt mönster. Blanda resterande skivor med vitlökssmöret och salt och lägg i. Tryck till ordentligt så kakan blir tät och fin. Sätt in kakan i ugnen ca 30 min - testa med en sticka så att potatisen blivit mjuk. Låt kakan svalna en stund innan den flippas ut på ett fat med botten uppåt.
Bryn smöret till såsen lätt och lägg i den hackade löken och pepparn, låt fräsa någon minut och slå sedan på grädde, cremefraiche, soja och kalvfond. Låt puttra ihop och smaka av med salt och ev. lite whisky.
Stek eller grilla pluman på hög värme till fin yta och en innertemperatur på ca 65 grader.
Tips och trix!
Potatiskakan är lätt att göra i stora stekbleck och sedan skära i snygga portionsbitar, även såsen går fint att förbereda och värma på - köttet bör stekas a la minute och behandlas som en biff så blir det otroligt saftigt och smakrikt.