Årets julmacka med ljuvlig tunt skivad skinka
Vacker och med otroligt härliga, fräscha julsmaker. Den funkar fint både till frukost, brunch eller snyggt uppskuren i små snittar som en del av julbordet!
Ingredienser
- 10 skivor bröd - t.ex. kryddigt rågbröd
- smör
- 20 tunna skivor julskinka
- DIJONAISE
- 3 dl majonnäs
- 1 dl cremefraiche
- 2,5 msk dijonsenap
- 1 dl finhackad persilja
- Salt och nymalen svartpeppar
- CITRUSSALLAD
- 3 apelsiner (gärna någon blodapelsin), fileade
- 2 st clementiner, tvättade och tunt skivade
- 1 FRP småbladig sallad
- olivolja
- Peppar
Gör så här
Smöra brödskivorna tunt (smöret skyddar brödet från att blötas upp av dijonaisen). Blanda samman alla ingredienser till dijonaisen och smaka av med salt och peppar, den ska vara pepprig av senapen.Skär bort allt skal på apelsinerna och skär ut klyftorna som små fina filéer, låt gärna rinna av på lite papper så salladen inte blir allt för blöt. Skär de tvättade clementinerna i tunna skivor med skal, den lilla beskan i skalet bidrar till en fin helhet i smaken.
Dressa citrusen ihop med salladen med lite olja och peppar.
Montera smörgåsarna med en vikt skinkskiva i botten, dijonaise och citrussallad samt ytterligare en skiva ovanpå.