Helstekt rostas på smörad palsternackspuré
Rostas är en prisvärd styckdetalj med otroligt fin smak och med rätt tillagning blir den också väldigt mör.
Ingredienser
- 1,5 kg rostas
- Smör
- Timjan
- 1,5 kg palsternacka (tvättad sedan skalad - spara skalen)
- 7 dl grädde
- 1 l mjölk
- 2 st vitlöksklyftor
- 75 g smör
- 2 dl olivolja
- 1 näve babyspenat
- 1 kruka dragon
- 1 tsk citronsaft
- Salt
- PALSTERNACKSSKAL
- Olja
- Salt
- Peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra köttet runt om och bryn sedan på i en het stekpanna med smör.Lägg över köttet i en ugnsfast form och låt gå långsamt upp till en innertemperaturen på 60-62 grader. Det tar ca 50 minuter men håll koll med termometer.
Ta ut köttet och låt det vila ordentligt innan det skärs i tunna skivor.
Skala palsternackorna (spara skalen) och tärna ner grovt. Lägg palsternacksbitarna i en kastrull med tjock botten och fyll på med grädden och mjölk så det täcker.
Lägg i vitlöksklyftorna salta, koka upp och låt koka på låg värme till palsternackan är helt genommjuk (ca 40 min). Häll av men spara gräddmjölken.
Mixa palsternackan med vitlök, tillsätt gräddmjölken (lite i taget till bra konsistens) och smöret och smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200 grader. Massera palsternackskalen med olja, salt och peppar och lägg ut på en plåt. Rosta i ugnen tills de är helt krispiga.
Mixa olja med citron, dragon, spenat och salt. Sila av.
Servera köttet ovanpå den lena purén, nappera med oljan och toppa med krisp!