Klibbiga spareribs med honungsglaze och flatbread
Dags för spareribs och utsökta tillbehör som passar både till fest och picknick.
Ingredienser
- SPARERIBS
- 4 kg spareribs
- 2 lökar
- 5 lagerblad
- Salt, peppar
- Vatten
- KAFFE- & HONUNGSGLAZE
- 1 dl flytande honung
- 1 dl ljus soja
- 1/2 dl starkt kaffe
- 1/2 dl hoisinsås
- 2 tsk sambal oelek
- Salt
- CREAMED CORN
- 1 kg fryst tinad majs (korn)
- 25 g smör
- 1 tsk milda chiliflakes
- 2 vitlöksklyftor, rivna
- 6 dl grädde
- 1 dl riven smakrik ost t.ex. parmesan
- salt
- Persilja, hackad
- FLATBREAD
- 50 g jäst
- 8 dl ljummet vatten
- 1 dl olivolja (+ 1/2 dl till utbakning)
- 1 msk honung
- 12-13 dl vetemjöl
- 2 tsk salt
- TOPPING
- Hackad vitlök
- Hackad chili
- Olivolja
- Flingsalt
Gör så här
Dela ribsen så att de går ner i en stor gryta, fyll på med vatten och tillsätt lök i klyftor samt lagerblad, salt och peppar (vattnet ska vara ordentligt saltat).Koka köttet i minst 1 timme eller tills köttet börjar släppa från benen. Ta upp och låt ligga och svalna något.
Rör samman ingredienserna till brödet till en smidig, lös deg. Låt jäsa till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 250 grader.
Tryck ut degen i en form/plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 20 min.
Tryck små gropar i degen med fingrarna och tryck ner vitlök och chili. Toppa alltsammans med olja och flingsalt.
Grädda brödet i ca 20 minuter.
Fräs på majsen i smör så den får färg. Tillsätt chili, vitlök och grädde. Koka ner till krämig konsistens och tillsätt persilja och smaka av med salt.
Blanda ihop ingredienserna till glazen och pensla på ribsen. Grilla på hög värme på grill eller i ugnen, de ska bara få fin yta. Servera allt tillsammans och njut!