Vitlökssoppa med baconfärs

Vitlökssoppa med baconfärs
För 10 personer

Den här soppa är smakfull, budgetvänlig och värmer både själ och mage.

Ingredienser

  • 1 hel Vitlök - kluven på bredden
  • 2 Gula lökar skuren i grova klyftor
  • 2 msk Olja
  • 1 kg Skalad och tärnad mjölig potatis (spara gärna skalen och rosta i ugnen med olja och salt till)
  • 1,5 l Grönsaksbuljong
  • 7 dl Grädde eller matlagningsgrädde
  • 2 dl Vitt torrt vin
  • Salt och peppar
  • 500 g Knaperstekt bacon
  • Smör till stekning
  • Örter samt citronzest till servering

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut lök och vitlök på en plåt och droppa över olja och salta. Rosta i ugnen tills all lök är helt mjuk och fått färg.

Lägg över lök och vitlök i en gryta, tryck ut vitlöken ur skalet. Tillsätt potatis, buljong, grädde och vin och koka upp. Låt sedan puttra på låg värme i ca 20 minuter.

Mixa soppan helt slät och smaka av med salt och peppar.

Skär bacon i smala strimlor och stek tills den är hård och knaprig.

Servera soppan toppad med lite citronzest, örter, baconströssel och eventuellt krispigt rostade potatisskal.