Vitlökssoppa med baconfärs
Den här soppa är smakfull, budgetvänlig och värmer både själ och mage.
Ingredienser
- 1 hel Vitlök - kluven på bredden
- 2 Gula lökar skuren i grova klyftor
- 2 msk Olja
- 1 kg Skalad och tärnad mjölig potatis (spara gärna skalen och rosta i ugnen med olja och salt till)
- 1,5 l Grönsaksbuljong
- 7 dl Grädde eller matlagningsgrädde
- 2 dl Vitt torrt vin
- Salt och peppar
- 500 g Knaperstekt bacon
- Smör till stekning
- Örter samt citronzest till servering
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut lök och vitlök på en plåt och droppa över olja och salta. Rosta i ugnen tills all lök är helt mjuk och fått färg.Lägg över lök och vitlök i en gryta, tryck ut vitlöken ur skalet. Tillsätt potatis, buljong, grädde och vin och koka upp. Låt sedan puttra på låg värme i ca 20 minuter.
Mixa soppan helt slät och smaka av med salt och peppar.
Skär bacon i smala strimlor och stek tills den är hård och knaprig.
Servera soppan toppad med lite citronzest, örter, baconströssel och eventuellt krispigt rostade potatisskal.