Kryddstekt Pluma med blommande grekisk sallad

Kryddstekt Pluma med blommande grekisk sallad
För 10 personer

Ingredienser

  • 3-4 st pluma
  • 5 kvistar timjan
  • 4 st färska lagerblad
  • 1 vitlöksklyfta
  • Cayennepeppar
  • Fänkålspollen
  • Smör, olja och salt

VINÄGERSKY

  • 1-2 l kalvfond
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 1 rödlök
  • 1 vitlök, "King Solo"
  • 10 kvistar timjan
  • Salt och majsstärkelse

GREKISK SALLAD

  • Isbergssallad, 2 huvuden
  • 2 st jalapeño
  • 0,5 dl 1-2-3-lag
  • 20-30 st olikfärgade små tomater
  • 2-3 st små gurkor
  • 1 bananschalottenlök
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 100 g fetaost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 citron

Gör så här

KRYDDSTEKT PLUMA
Stek pluma hårt på båda sidorna i olja. Tillsätt smör, lagerblad, timjan och vitlök. Ös sedan köttet och stek det till innertemperatur 56°C, låt sedan vila.
Skär köttet i tunna skivor, häll på lite av smöret och krydda sedan med salt, fänkålspollen och cayenne.

VINÄGERSKY
Skiva ner löken och bryn tills den får färg, häll på vinäger och låt reducera ner lite.
Häll på kalvfonden och låt reducera tills smakrik, smaka av med lite salt och red av till önskad konsistens.

GREKISK SALLAD
Blanda yoghurt med hälften av fetaosten och smaka av med lite salt och peppar.
Skiva salladen i 1 cm tjocka skivor och skölj i kallt vatten, låt rinna av. Dressa sedan salladen rikligt med god olivolja och pressa på lite citron. Skiva jalapeño tunt och vacca med 1-2-3-lag.
Skiva tomat, gurka och lök tunt och lägg ut som en krans på salladen tillsammans med jalapeño, dekorera med örter och blommor, avsluta med att riva på citron och smula över resten av fetaosten.