Blommig Schnitzel med sardellsmör och varm bönsallad
Ingredienser
- 10 skivor kotlett
- Panko och mjöl till panering
- 4 st ägg till panering
- Ramslökskapris
- Örter och blommor i säsong
- Olja till stekning och salt
- VINÄGERSKY
- 1-2 l kalvfond
- 3 msk rödvinsvinäger
- 1 rödlök och 1 vitlök, "King Solo"
- 10 kvistar timjan
- Salt och majsstärkelse
- SARDELLSMÖR
- 2 st bananschalottenlök
- 200 g smör
- 1 msk hackad sardell
- 1 vitlöksklyfta, riven
- 2 msk persilja, hackad
- Vitvinsvinäger
- Salt och svartpeppar
- BÖNSALLAD
- 3 dl Vreta gulärt, blötlagd
- 60 st vaxbönor
- 2 st bananschalottenlök
- 100 g smör
- Salt
Gör så här
SCHNITZELVispa äggen med en skvätt vatten och salta kotletterna. Lägg kotletterna i mjöl, sen i ägg följt av panko och sedan tillbaka till ägg för att avsluta i panko.
Stek schnitzeln i rikligt med olja - nästan friterat, tills gyllene på båda sidor. Salta och garnera med örter (t ex krondill ger en god kryddig smak), kapris, lök och smör.
VINÄGERSKY
Skiva ner lök och bryn tills den fått färg. Häll på vinägern och låt reducera ner lite. Häll därefter på kalvfonden och låt reducera tills smakrik, smaka av med lite salt och red av till önskad konsistens.
SARDELLSMÖR
Skiva en av lökarna och hacka den andra, lägg i olika byttor och täck med vinäger. Låt stå någon timme.
Vispa smöret luftigt och sila av löken. Vänd i alla ingredienser i smöret förutom lökringarna. Smaka av med salt och peppar.
BÖNSALLAD
Koka bönorna och ärtorna tills mjuka (efter önskad konsistens, jag personligen gillar lite textur kvar i bönorna) i saltat vatten. Sautera löken i smör, värm upp bönor samt ärtor i smöret och smaka av med salt.