Lök- och ölbräserad kotlett med äpple och salvia i brynt smör

Lök- och ölbräserad kotlett med äpple och salvia i brynt smör
För 10 personer

Ingredienser

  • 1,5 kg palsternackor
  • 500 g mjölig potatis
  • 100 g smör
  • 6 dl grädde
  • 6 dl mjölk
  • Salt och peppar
  • 10 st kotletter
  • 2 msk smör
  • Salt och peppar
  • 3 gula lökar
  • 6 dl ljus öl
  • 6 dl grädde
  • 0,5 dl kalvfond
  • Ev. 1-2 msk maizena
  • Salt
  • 100 g smör
  • 1 kruka salvia
  • 1,5 röda, syrliga äpplen - t.ex. Ingrid Marie

Gör så här

Skala palsternackorna och potatisen och koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av, mosa rotsakerna ihop med smör och mjölk. Vispa sedan purén fluffig o lätt och smaka av med salt och vitpeppar. Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull, stäng av värmen och tillsätt tunt klyftat äpple och plockade salviablad. Hetta upp en stekpanna eller stekgryta med smör. Bryn kotletterna på båda sidorna med salt och peppar. Tillsätt löken och låt den få färg. Slå på öl (koka ur pannan ordentligt) tillsätt sedan grädde och kalvfond. Låt puttra under lock tills kotletterna är riktigt möra (ca 30 min). Servera kotletterna med den ljuvliga ölskyn, palsternackspurén och skeda över lite brynt smör med äpple.