Rudolph Sandwich

Rudolph Sandwich
För 10 personer

Ingredienser

  • 500 g rödkål
  • 5 svenska äpplen
  • 5 msk äppelcidervinäger
  • 2 st schalottenlökar
  • 3 st ägg
  • 3 msk dijonsenap
  • 3 msk gammaldags senap, alt. skånsk senap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 5 dl rapsolja
  • 20 tunna skivor Levainbröd eller liknande vitt bröd
  • 250g lagrad svensk ost, t.ex. Almnäs Tegel eller liknande
  • 750 g skivad hållbar julskinka från Scan
  • 100 g smör
  • salt

Gör så här

1. Strimla rödkålen fint med kniv eller mandolin och riv äpplet grovt. Blanda kålen och det rivna äpplet med äppelcidervinägern i en bunke. Salta och massera blandningen lite hastigt. Låt stå i 20 min. 2. Till dressingen, finhacka löken ner i en skål, separera äggulan och vitan. Blanda båda senapssorterna med vitvinsvinäger, den finhackade löken, en nypa salt samt äggulan och mixa med elvisp. Häll försiktigt ned oljan i blandningen i en tunn jämn stråle under hård vispning till en krämig konsistens. Smaka av med mer salt om så önskas. 3. Skiva brödet i fyra centimetertjocka skivor och hyvla osten. Smält smöret i stekpanna på medelhög värme och vänta tills det tystnar. Stek brödskivorna gyllenbruna på båda sidorna, lägg osten på brödet och låt den smälta lite. 4. Bred på dressingen jämnt på bröden, lägg på skinkskivorna och varva med kålsalladen.Lägg ihop bröden till två dubbla mackor och njut.