Ekologiska köttbullar med krämig sötpotatissoppa och krispiga tillbehör
Ingredienser
- 1,6 kg sötpotatis
- 2 stor gul lök
- 1 vitlök (liten)
- 0,5 dl olja
- salt
- 1,3 l matlagningsgrädde
- 1,7 l vatten
- 2,5 grönsaksbuljongtärning
- Några kvistar timjan
- Ev. lite chiliflakes
- 2 tsk salt
- 1,5 kg Scan ekologiska köttbullar
- 2 msk smör
- 2 tsk rökt paprika
- 2,5 dl crème fraiche
- Tunnbröd
- Rotfruktschips
Gör så här
1. Sätt ugnen på 210 grader.2. Lägg sötpotatis och lök på en plåt ihop med vitlök. Ringla över lite olja och salta.
3. Rosta i ugnen i ca 20 min tills allt är helt mjukt. Ta ut och låt svalna.
4. Ta bort skalen från den rostade potatisen och löken och lägg i en stor tjockbottnad kastrull.
5. Slå på matlagningsgrädde, vatten och buljongtärning. Mixa slätt med en stavmixer.
6. Lägg i timjan. Koka upp och sjud på svag värme ca 10-15 min och smaka av med salt och chili om så önskas.
7. Stek köttbullarna till fin färg i smör och paprikapulver.
8. Lägg upp soppan i skålar och låt gästerna toppa med köttbullar, crème fraiche och chips och doppa bitar av tunnbrödet i.