Chili på högrevsfärs

Chili på högrevsfärs
Koka För 20 personer

Ingredienser

  • Små vetetortillor eller majstortillor
  • Till servering, riven svensk cheddarost och gräddfil i sprutflaska eller sprits

Morots- och ingefärsspread

  • 2 vitlöksklyftor
  • 275 g morot, skalad och bitad
  • 50 g gul lök, tärnad
  • 2,5 dl vatten
  • salt
  • 150 g philadelphiaost
  • 4-5 cm ingefära, finriven
  • 0,5 citron, pressad
  • salt

Syrad rödkålsjulienne

  • 1 rödkålshuvud, tunnskivat
  • 0,5 dl sherryvinäger
  • 1 msk fisksås
  • 2 msk råsocker
  • svartpeppar

Chili på högrevsfärs

  • 4 st chipotle
  • 2-3 dl vatten
  • 1 kg högrevsfärs
  • 2 gula lökar, hackade
  • 4 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 thai chili, skivade
  • 2 jalapeños, urkärnade och tärnade
  • 0,5 spansk grön peppar, urkärnad och skivad
  • 1 msk sellerisalt
  • 0,5 msk chiliflakes
  • 1 msk 5-spice
  • 1 msk pasilla chilipulver
  • 1 msk Pimento de la vera - picante
  • 2 dl spad från chipotlekoket
  • 2 dl vatten
  • 5 dl äppelmust
  • 1 dl ketchup manis
  • 2 msk honung
  • salt och peppar

Syltad rödlök/ingefära

  • 2 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 6 röda lökar, tunnskivade cirklar
  • 0,5 syltad ingefära, mosad

Gör så här

Morots & ingefärsspread:
Koka upp morötter, lök och vatten och sjud i 10-15 minuter, tills morötterna blir mjuka. Slå av vatten och låt svalna lite. Mixa slätt med philadelphia, ingefära och citron, smaka av med salt.

Syrad rödkålsjulienne:
Blanda ihop och smaka av. Låt stå och dra 1 timme innan den används.

Chili på högrevsfärs:
Börja med att koka chipotle. Koka upp och sjud i 5 minuter. Ta av från värme och låt svalna i vätskan. Kärna ur och skiva. Spara vätskan.

Bryn färsen i olja, slå i gryta. Fräs gul lök, vitlök, thai chili, spansk peppar och kokta chipotles mjuka i olja. Tillsätt kryddor och svetta, späd med vätska och mixa därefter slätt. Slå i grytan och tillsätt äppelmusten. Sjud i 3-4 timmar. Smaka därefter av med ketchup manis, honung, salt och peppar.

Sytlad rödlök/ingefära:
Koka upp ättika, socker och vatten. Ta av från värme och låt svalna lite. Lägg sen i lök och ingefära, låt stå kallt över natt.

Lägg ihop:
Börja med att värma på tortillorna i en panna.
Bred/spritsa på lite morots & ingefärsspread.Lägg på lite kåljulienne.
Lägg sen på 1-2 msk uppvärmd högrevschili.
Toppa med syltad rödlök, gräddfil och riven cheddarost.