Chili på högrevsfärs
Ingredienser
- Små vetetortillor eller majstortillor
- Till servering, riven svensk cheddarost och gräddfil i sprutflaska eller sprits
Morots- och ingefärsspread
- 2 vitlöksklyftor
- 275 g morot, skalad och bitad
- 50 g gul lök, tärnad
- 2,5 dl vatten
- salt
- 150 g philadelphiaost
- 4-5 cm ingefära, finriven
- 0,5 citron, pressad
- salt
Syrad rödkålsjulienne
- 1 rödkålshuvud, tunnskivat
- 0,5 dl sherryvinäger
- 1 msk fisksås
- 2 msk råsocker
- svartpeppar
Chili på högrevsfärs
- 4 st chipotle
- 2-3 dl vatten
- 1 kg högrevsfärs
- 2 gula lökar, hackade
- 4 vitlöksklyftor, hackade
- 2 thai chili, skivade
- 2 jalapeños, urkärnade och tärnade
- 0,5 spansk grön peppar, urkärnad och skivad
- 1 msk sellerisalt
- 0,5 msk chiliflakes
- 1 msk 5-spice
- 1 msk pasilla chilipulver
- 1 msk Pimento de la vera - picante
- 2 dl spad från chipotlekoket
- 2 dl vatten
- 5 dl äppelmust
- 1 dl ketchup manis
- 2 msk honung
- salt och peppar
Syltad rödlök/ingefära
- 2 dl ättika
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 6 röda lökar, tunnskivade cirklar
- 0,5 syltad ingefära, mosad
Gör så här
Morots & ingefärsspread:Koka upp morötter, lök och vatten och sjud i 10-15 minuter, tills morötterna blir mjuka. Slå av vatten och låt svalna lite. Mixa slätt med philadelphia, ingefära och citron, smaka av med salt.
Syrad rödkålsjulienne:
Blanda ihop och smaka av. Låt stå och dra 1 timme innan den används.
Chili på högrevsfärs:
Börja med att koka chipotle. Koka upp och sjud i 5 minuter. Ta av från värme och låt svalna i vätskan. Kärna ur och skiva. Spara vätskan.
Bryn färsen i olja, slå i gryta. Fräs gul lök, vitlök, thai chili, spansk peppar och kokta chipotles mjuka i olja. Tillsätt kryddor och svetta, späd med vätska och mixa därefter slätt. Slå i grytan och tillsätt äppelmusten. Sjud i 3-4 timmar. Smaka därefter av med ketchup manis, honung, salt och peppar.
Sytlad rödlök/ingefära:
Koka upp ättika, socker och vatten. Ta av från värme och låt svalna lite. Lägg sen i lök och ingefära, låt stå kallt över natt.
Lägg ihop:
Börja med att värma på tortillorna i en panna.
Bred/spritsa på lite morots & ingefärsspread.Lägg på lite kåljulienne.
Lägg sen på 1-2 msk uppvärmd högrevschili.
Toppa med syltad rödlök, gräddfil och riven cheddarost.