Fläsklägg med lingonchíligelé

Fläsklägg med lingonchíligelé
Koka

Ingredienser

  • 1 ½ kg Scan benfritt fläsklägg, grovt tärnat
  • 200 g Scan sidfläsk, rökt - grovt tärnat
  • 2 l vätska, buljong el vin
  • 2-3 msk sherryvinäger
  • 2 msk Dijonsenap
  • 1-2 msk senapsfrön
  • 1 ½ dl tranbär
  • 1 dl persilja, hackad
  • salt & svartpeppar
  • 1 sats gelé, se recept

Lingonchiligelé

  • ½ kg lingon
  • 250 g äpple
  • 3 ¾ dl vatten
  • ½ tsk chiliflakes
  • 0,8 dl syltsocker per dl vätska

Gör så här

Gör så här Koka upp vätskan och lägg i sidfläsk och lägg. Sjud under lock i 1 ½-2 timmar. Sila av och spara buljongen. "Mosa" ihop köttet med en gaffel och späd med lite buljong till önskad konsistens. Smaka av med vinäger, Dijonsenap, senapsfrön, tranbär, persilja, salt och peppar. Fördela i formar och se till att pressa ner ordentligt. Ställ svalt i 2 timmar och låt stelna. Gjut sen gelé på toppen och låt den stelna i någon timme innan servering. Lingonchiligelé: Gör så här Rensa lingonen och skölj ordentligt. Kärna ur äpplen. Koka ihop lingon, äpplen och vattnet tills äpplena sjudit sönder. Lägg i chili och låt dra i 5 min. Sila genom silduk. Mät upp saft och blanda med socker. Sjud utan omrörning i ca 15 min. Gör geléprov och låt stå i några minuter. Skumma av. Gjut i burkar alt på syltorna.