Fläskkarré som i Provence med potatisgratäng och örtsky

Fläskkarré som i Provence med potatisgratäng och örtsky
Ungssteka För 10 personer

Ingredienser

  • ca 2 kg Scan fläskkarré
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist timjan
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 dl matolja
  • 1 dl vitt vin

Potatisgratäng

  • 20 st medelstora potatisar
  • 0,7-0,9 l gräddmjölk
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 3 dl riven ost (lagrad)
  • salt
  • peppar

Örtsky

  • 2 st schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl rött vin
  • 5 dl köttbuljong
  • 2 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • persilja och basilika

Gör så här

Mixa vitlöken och örterna i oljan och vinet. Häll på och gnid in marinaden på fläskkarrén och låt stå i ca 10 timmar. Bryn fläskkarrén i stekpanna eller på stekbord. Sätt ugnen på 100ºC. Stek fläskkarrén i ugnen till 75 grader innertemperatur. Ta steken ur ugnen och låt den vila i ca 15 min. Potatisgratäng: Skär potatisarna i centimetertjocka skivor. Koka dem sedan i gräddmjölken smaksatt med salt, peppar och vitlök. Koka på svag värme och rör om försiktigt då och då, i cirka 15 min. Slå upp potatisen och gräddmjölken i en ugnssäker form när den nästan är klar. När det är dags för servering, sätt ugnen på 250ºC på övervärme eller grilläge. Strö över osten och gratinera i varm ugn tills gratängen fått vacker färg, ca 15 min. Örtsky: Finhacka löken och fräs den i smöret. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Koka upp vinet och buljongen i en annan kastrull. Ställ tillbaka den första kastrullen på plattan och späd redningen med vätskan, lite i taget. Rör hela tiden. Finhacka örterna och lägg i dem tillsammans med salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värma utan lock i 10 min. Rör om då och då.