Kalvfärsfrikadeller i currysås

Kalvfärsfrikadeller i currysås
För 100 personer

Ingredienser

  • 10 kg Scan kalvfärs
  • 200 g ströbröd
  • 9 dl mjölk
  • 400 g ägg
  • 350 g äggulor
  • 100 g salt

Currysås

  • 2 kg gul lök hackad
  • 1.2 kg svenska röda äpplen i tärningar
  • 200 g curry
  • 7 l vatten
  • 3 l vispgrädde
  • 100 g hönsbuljongpasta

Ris

  • 100 portioner kokt ris
  • 2 kg gröna ärtor tinade
  • 200 g persilja hackad

Gör så här

Låt ströbrödet stå och svälla i mjölken ca 10 minuter. Blanda ihop med resten av ingredienserna till färsen och forma till frikadeller, 2-3 per portion. Sjud frikadellerna i kycklingbuljong, ca 10 minuter. Innertemperaturen i frikadellerna ska vara 70°C. Fräs lök och äpple i olja utan att det tar färg, tillsätt curry och fräs ytterligare några minuter. Häll på vätska och buljongpasta, koka 15-20 minuter. Mixa och smaksätt med salt. Blanda det kokta riset med ärtor och persilja och servera till frikadellerna och currysåsen.