Portergryta med pressgurka

Portergryta med pressgurka
För 10 personer

Ingredienser

  • 1,5 kg Scan fläskbog, tärnad 2x2 cm
  • 150 g gul lök, hackad
  • 20 g vitlök, hackad
  • 6.5 dl porter
  • 1 l vatten
  • 0,5 dl koncentrerad kalvfond
  • 2 lagerblad
  • 10 enbär, krossade
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl koncentrerad svartvinbärssaft
  • maizena till redning

PRESSGURKA

  • 500 g gurka, skalad och skivad
  • 2 msk ättikssprit 12%
  • 4 msk strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk senapsfrön
  • 1 msk finhackad färsk pepparrot
  • 1 msk finhackad persilja

Gör så här

Blanda ättika, socker, vatten, senapsfrön, pepparrot och persilja i en bunke. Vänd ner gurkan och ställ under press i ett par timmar. Bryn köttet tillsammans med lök och vitlök. Tillsätt porter, vatten, kalvfond och kryddor. Låt koka tills köttet är mört ca 45 minuter. Häll i grädde och svartvinbärssaft. Red av med maizena till önskad konsistens och smaksätt med salt och peppar. Servera portergrytan med pressgurka och kokt potatis.